Meny Stäng

Hur du bygger ditt eget hemmabiorum

Många drömmer om att någon gång skaffa sig ett eget biorum. Några saker brukar stå i vägen, inte minst kostnaden och bristen på utrymme. Dessutom finns såpass mycket att tänka på att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Med rätt planering ökar sannolikheten att uppnå ett riktigt bra resultat, oavsett hur stor budget du har att arbeta med. Nedan kommer vi titta närmare på hur du går tillväga för att komma igång med ditt projekt.

Varför bygga ett hemmabiorum?

I en biosalong är det uppenbart att de tänkt till kring både bild och akustik. Samma fördelar går att uppnå i det egna hemmet, vilket har en förmåga att göra underverk för den övergripande filmupplevelsen. Här följer några av de bästa anledningarna till att skapa ett dedikerat biorum:

  • Du kan kontrollera ljudet. Med hjälp av så kallade absorbenter går det att se till att ljudet inte får fritt spelrum. Ljud som studsar i rummet har en tendens att ge olika störande effekter. Till exempel kan tjockt tyg användas. Resultatet är ett renare ljud som blir en fröjd att lyssna på.
  • Du får bättre bildkvalitet. I en biosalong finns inga fönster eller andra typer av infallande ljus. Risken finns att ljus ger reflektioner på skärmen eller på annat sätt stör filmupplevelsen. Det betyder inte nödvändigtvis att rummet måste vara helt mörkt, men i det egna biorummet har du chansen att begränsa inflödet av ljus, vilket till exempel gör att du kan använda en stor projektor.
  • Du får rätt biokänsla. Något som inte ska underskattas är stämningen och atmosfären i rummet. Med hög kvalitet på bild och ljud och kanske lite popcorn blir det som att se på bio på riktigt, trots att du sitter bekvämt i det egna hemmet. Du kan experimentera med olika typer av utrustning och göra det till en spännande hobby.

Hemmabiorum

Hur du planerar ditt hemmabiorum

Börja med att fundera över hur rummet ska användas. Är tanken bara att titta på film, eller vill du att det även ska fungera som ett vardagsrum där man till exempel kan spela sällskapsspel med familjen? När du väl skapat dig en bra uppfattning om vilka aktiviteter du vill kunna göra i rummet är det dags att sätta igång med planeringen. Allting behöver inte göras på en gång, utan var inte rädd för att designa rummet stegvis. Dock är det viktigt att hela tiden ha slutresultatet i åtanke. Vissa saker vill du inte komma på i efterhand. Kanske måste de göras innan en vägg byggs eller någon form av utrustning monteras. Alla projekt är unika, men några saker som alltid är avgörande är tillräcklig ventilation och tillräckligt bra ljudisolering. Var högtalare och belysning ska placeras är också viktigt, liksom kabeldragningen. Använd hellre för mycket kabel än för lite.

Om att välja hemmabiosystem

Här handlar det mesta om hur mycket du är beredd att investera. Vill du ha riktigt rent och realistiskt filmljud är det inte fel att satsa på de välkända märkena från företag som specialiserar sig på just filmljud. Få system klarar att leverera lika naturtroget och kraftfullt ljud. De är anpassade för biorum som helst bör vara utrustade med en ljudtransparent duk och en så kallad baffelvägg. Idén bakom en baffelvägg är att hela väggen ska bli en slags förlängning av högtalaren och undvika att frontväggen ger en första reflex. Du kan också satsa på hifi med flera kanaler. För hifi-högtalare finns inte samma strikta standard. Istället blir det lite mer subjektivt där du som lyssnare själv avgör vad du föredrar. Akustiken i rummet bör sedan anpassas beroende på vilket system som väljs.

Att tänka på kring akustiken

God akustik är nyckeln till ett riktigt bra hemmabiorum. Två viktiga faktorer är rummets mått och de material som används för själva konstruktionen, till exempel betong, trä eller gips. De ger grundförutsättningarna som du måste förhålla dig till. På området krävs en del erfarenhet för att uppnå ett riktigt bra resultat. Som amatör får man ibland vara beredd på att prova sig fram. Återigen är varje hemmabiorum unikt och det finns inget rätt eller fel. Vad man kan tänka på är den övergripande balansen. Ett vanligt nybörjarmisstag är att basen antingen tar över helt, eller att den blir alldeles för svag. Oroa dig inte om rummet inte blir helt perfekt från början. De metoder du kan arbeta med är diffusering och dämpning. Gardiner av tjock tyg eller särskilt avsedda ljudabsorbenter kan sättas upp i rummet för att undvika alltför kraftiga ljudreflexer. Läs mer på: Så fixar du akustiken.

Inredning och design

Många väljer att inreda sitt hemmabiorum efter en viss färg eller ett visst tema och med snygga biosoffor. Den personliga smaken är avgörande och allt handlar egentligen om att man ska trivas i rummet och gärna sitta bekvämt när man njuter av olika film- eller musikupplevelser. Fördelen med att göra valet i ett tidigt skede är att rummet får chansen att följa en röd tråd. Det ger ett genomtänkt, professionellt intryck där känslan blir att allting passar samman. Den som istället blandar friskt och använder alltför många olika färger och stilar, riskerar att ge ett mer hafsigt intryck. Givetvis kan det dock bli billigare att inte begränsa sig och köpa billigast möjliga produkter.

Glöm inte bort de praktiska aspekterna. Ditt hemmabiorum ska helst vara lättstädat. Det kan också vara en fördel om det är förhållandevis enkelt att byta ut högtalare eller annan utrustning, vilket är ett bra argument mot att bygga in saker i väggarna. Däremot tycker många att det blir snyggare att dölja både högtalare och kablar i rummet. Andra gör en slags kompromiss där man försöker dölja det minst attraktiva produkterna, och kanske låter snyggt designade produkter stå helt synligt. Belysningen måste också tas med i beräkningen, särskilt i ett mörkt rum utan fönster. Om resurserna finns är ett tips att låta belysningen styras med fjärrkontroll. Det kan integreras i samma styrsystem som för den övriga utrustningen för att få en mer exklusiv biokänsla.

Sammanfattning

Det som tagits upp här är mer av grunderna som man behöver tänka på för att lyckas med sitt hemmabiorum. Beroende på budget och de egna förutsättningarna, måste du sedan göra olika anpassningar. Det är heller inte fel att utnyttja experter på området som kan ge inspiration och rekommendera specifika produkter. Att lyckas med akustiken är en av de största utmaningarna.

Till sist bör du också tänka på att ljudvolymen ofta är hög i ett biorum. Därför är det alltid en god idé att ljudisolera så mycket som möjligt. Då stör du inte övriga medlemmar i hushållet eller eventuella grannar i samma utsträckning. Låt ditt projekt ta den tid som krävs och tänk på att lägga tillräckligt med tid på planering innan du börjar göra olika inköp.